Sînziene

Legenda Pietrei Craiului

Posted on: January 13, 2017

piatra-craiului

Legenda spune ca, in urma cu foarte mult timp, poporul de prin aceste locuri era condus de un crai mult iubit si respectat caruia i se spunea Maritul. Ajuns deja batran el nu avea nici un copil asa ca hotaraste sa aleaga chiar el un mostenitor al tronului pentru a evita luptele dupa moartea sa. Organizeaza in acest scop un concurs in care flacaii veniti din toate colturile tarii sa se intreaca in probe fizice si de intelepciune.
La o stana din munti traia un pastor voinic pe nume Bradut. Auzind de competitia pentru tron a Maritului, tovarasii pastorului il indeamna sa se duca si el sa isi incerce norocul. Odata ajuns la cetatea craiului, Bradut se dovedeste a fi cel mai indemanatic luptator. Urmeaza apoi o proba in care concurentii trebuiau sa urce cat mai repede potecile intortochiate ale muntelui pana la Piatra cea Mare ce se zarea in departare. Bradut nici nu mai asteapta sa se odihneasca si pleaca chiar a doua zi de dimineata. Pe poteci era neintrecut. Ajuns sus, se pune sa manance cateva merinde de-ale stanii si se odihneste sub un brad, bucurandu-se de frumusetea locului.
Dupa trecerea tuturor probelor fizice, urmeaza cea mai grea incercare. Bradut este dus in sala de judecata unde trebuie sa rezolve problemele poporului si sa faca dreptate. Aici este pus in fata unei ghicitori. Trei frati se razboiau pentru ca au primit drept mostenire trei lazi: una cu aur, alta cu oase si una cu pamant. Feciorul le face dreptate explicandu-le ca tatal lor a lasat unuia banii stransi de el, altuia animalele si celui din urma pamantul. Dupa judecata dreapta a voinicului se face mare sarbatoare si Bradut devine noul Crai al locului. De atunci, Piatra cea Mare, pe potecile careia a urcat Bradut, s-a numit Piatra Craiului, in cinstea pastorului care, datorita vredniciei si intelepciunii sale, a devenit Crai.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

Advertisements
%d bloggers like this: